Kripto paraların finans gündemine bomba gibi düşmesi ile birlikte birçok farklı terimde hayatımıza girmiştir. Bu terimlerden biri de Token birim değeridir. Peki, Token nedir? Bu sorunun cevabını merak eden kullanıcılar için detaylı bir araştırma yaptık ve bu yazımızı hazırladık.
Token Nedir? Ne İşe Yarar?
Token, Bitcoin ve Ethereum kripto para birimleri dışındaki tüm dijital para birimlerine denmektedir. Özellikle Bitcoin kripto para birimine kripto token de denildiğini duymuş olabilirsiniz. Token’ları diğer kripto para biriminden ayıran en temel özellik, kendi blok zincirlerinin olmamasıdır.
Token ne işe yarar sorusunun cevabını merak eden kullanıcılar, yazımızın devamını okumalıdır. Dijital varlık olarak tanımlanan Token’lar, kripto paralar gibi kolay bir şekilde alınıp satılabilmektedir. ICO ve IEO süreci ile bilinen Token’lar, yer aldığı dijital platformun sürekliliğini devam ettirmek için üretilmektedir.
ICO, ilk coin arzı; IEO ise fon toplama şekli olarak tanımlanabilir. Herhangi bir Token’in değeri ürün veya hizmeti ifade edebilir demiştik. Örnek vermek gerekirse; bir teknoloji firmasından bahsediyorsak Token, bir yazılım ürününü temsil edebilir. Yani her ürün veya hizmet kolay bir şekilde Token’a dönüştürülebilir. Bu kavramı çoğu kullanıcı kripto para çeşidi olarak bilmektedir.
Öncelikle Token, bir dijital para çeşidi değildir. Öte yandan kripto para borsasında işlem görme özelliğine sahiptir. Herhangi bir ürün veya hizmetin değerini belirlemek, kalitesini arttırmak ve güçlendirmek için kullanılır. Kripto paralar kendi blok zincirine sahipken, Token’larda böyle bir durum söz konusu değildir. Hali hazırda bulunan kripto paraların blok zincirine entegre edilerek kullanılabilmektedir.
Token Nasıl Kullanılır?
Token’larda birim değerine sahip olduklarından kripto paralar gibi alınıp satılabilmektedir. Birim değerleri; madeni para, sertifika, puan gibi karşınıza çıkabilir. Kendi blok zinciri olmamakla birlikte mevcut bir blok zincire entegre edilerek kullanılmaktadır.
Blockchain sisteminde Token’ların kullanımı epey yaygındır. Sanal olarak kullanılabilen bu kripto varlıklar, Curve dao Token ismiyle de bilinmektedir. Transfer edilebilir özelliğinden dolayı herhangi bir ürünü veya değeri de ifade edebilir. Bu birim değer üzerinde de hızlı bir şekilde alım satım işlemleri gerçekleştirilebilir.
Token Çeşitleri Nelerdir?
Birim değeri ifade eden Token, birçok farklı çeşidi ile dikkat çekmektedir. Halka arz sistemi ile çalışan Token’lar, fon toplamak için kullanılmaktadır. Token çeşitleri arasında Utility Token, Equity Token ve Credit Token yer almaktadır.
- Utility Token: Bir firmanın ürününe veya hizmetine erişim sağlamak için kullanılmaktadır. Kullanıcı, hizmet veya uygulama Token’ları olarak da bilinmektedir. Herhangi bir yatırım amacı yoktur. Digix ve Sia Token’ları, birden fazla tür içerebilme özelliğine sahiptir. Yani hem utility hem de equity Token olarak işlem görebilir.
- Equity Token: Halka arz sistemi ile oldukça benzer olan bu Token çeşidi, hisse senedi Token olarak da bilinmektedir. Bu Token sistemindeki yarar ile halka arzda yatırımcının sağladığı yarar aynıdır. Token sahipleri sabit komisyon almakla birlikte menkul kıymet yasalarına da tabii tutulmaktadır.
- Credit Token: Adından da belli olduğu üzere kredi amacıyla üretilen Token’ları ifade etmektedir. Yatırımcılar, girişimci olanlara Token olarak bir miktar borç verir. Yatırımcılar için paralarını değerlendirmenin güzel yollarından biridir. Yatırımcılar, belli bir para ile yatırımlarını yaparlar ve dönem sonunda bu yatırımın üzerinden gelir elde ederler.
Token Nereden Satın Alınır?
Birçok kullanıcı Token nasıl alınır sorusunun cevabını merak etmektedir. Eğer ki kripto paralara yeni yeni ilgi duymaya başlıyorsanız, bu yazımızın tam da sizlere göre olduğunu söyleyebiliriz. Kripto para terimlerini iyi bildiğiniz takdirde doğru yatırımları daha kolay yapabilmeniz mümkündür.
Token’lar, tıpkı diğer dijital paralar gibi takas edilebilir veya saklanabilir. Merkezsiz işlemlerin daha kolay yapılmasını sağlamaktadır. Token satın almak için öncelikle sanal bir cüzdan oluşturmanız gerekmektedir. Nasıl ki diğer kripto para birimlerinde de ilk olarak sanal cüzdan gerekliyse, Token’da de aynı durum geçerlidir.
Sanal cüzdanınızı kripto para alım satım yapan platformlarından birinden açabilirsiniz. Sanal cüzdanınızı oluşturduktan sonra bu hesaba belli bir miktar para yatırmalısınız. Yatırdığınız bu gerçek para ile kripto paraların veya firmaların blok zinciri ile oluşturdukları Token’lar arasından Token satın alabilirsiniz.
Transfer edilebilir özelliği bulunduğundan dilerseniz, satın aldığınız Token’ları başka bir kripto para birimine devredebilirsiniz. Kripto para terimleri her ne kadar karmaşık gibi gözükse de işin içine girdiğiniz zaman gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor olmadığını göreceksiniz.
Token ile Coin Arasındaki Farklar Nelerdir?
Token ile ilgili bilgi verdikten sonra kullanıcıların aklına takılan Token ile Coin arasındaki farklar nelerdir sorusunun cevabını vermek istiyoruz. Token, hali hazırda bir blok zinciri kullanılarak elde edilirken, Coin şifreleme teknikleri kullanılarak elde edilmektedir. Token ile Coin arasındaki en temel fark budur. Diğer farkları ise şu şekilde sıralayabilmeniz mümkündür;
- Coin, zaman içerisinde değerine değer katarken, Token’lar sözleşmenin bir sembolü olarak kabul edilmektedir.
- Token, ödeme yöntemi olarak da kullanılabilir ve birbirinden farklı projeler aracılığı ile üretilebilir. Coin de ise işlemlerin her biri için farklı bir blok zincirinin oluşturulması gerekmektedir.
- Token oluşturmak için yeni bir kod oluşturmanıza gerek yoktur. Coin oluşturmak için ise yeni bir kod gereklidir.
- Coin, dijital dünyada alım satım yapmak için kullanılan kripto para birimidir. Ayrıca coin ile Token satın alabilmeniz mümkündür. Token’larda ise bir ürün veya hizmete kolay bir şekilde ulaşım imkânı bulunmaktadır. Örneğin bir firmanın payını sunabilir.
- Token’ları coin para biriminden ayıran en önemli özelliklerden biri ise sahibine ağa katılma hakkı vermesidir.
Diğer Kripto Para Birimleri ile Token Arasındaki Farklar Nelerdir?
Diğer kripto para birimleri ile Token arasındaki farkları ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kripto paraların tamamı dijital yani sanal para olarak adlandırılmaktadır. Token’lar ise dijital varlık olarak tanımlanmaktadır.
- Token’lar mevcut bir blok zinciri üzerine inşa edilip kullanılmaktadır. Kripto yani dijital paralar ise kendine ait bir blok zincirine sahip olması ile öne çıkmaktadır.
- Kripto para oluşturabilmek için Blockchain sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Token oluşturmak için ise Blockchain sistemine gerek yoktur.
- Blockchain ağı üzerinde Token oluşturmak için Ethereum ağı kullanılmaktadır.
- Token’lar herhangi bir sözleşmenin sembolü olarak ifade edilirken kripto paralar, belli bir varlığı temsil etmektedir.
- Token’lar sadece belirlenen ürün veya hizmet dahilinde ödeme aracı olarak kullanılabilir. Misal, Token bir sinema bileti olarak düşünüldüğünde, sahip olunan bu bilet ile sadece sinemaya gidebilirsiniz.