Kripto Para Teknik Analizde Kullanılan Shark Formasyonu Nedir?
Shark Pattern Formasyonu Nedir? Kripto para teknik analiz kavramı çok çeşitli olmakla beraber bilgi ve tekrar gerektiriyor. Bugün siz okuyucularımıza teknik analiz içerisinde yer alan Harmonik yapılardan olan Shark formasyonunu anlatacağız. Shark pattern, isminde olduğu gibi köpek balığı dişlerine benzeyen bir yazıda oluşur. Bu desenin tam tersine elbette geçerli olacaktır. Teknik analiz materyallerini kullanırken genellikle Fibonacci araçlarından yardım alıyoruz. Bu araç günümüzde ‘altın oran’ olarak bilinen 0.618 sayısının kartlarından oluşur. Bu oran harmonik yapılarda grafiklerin o noktadan tersine hareket etmesine neden olur .
Shark Pattern (Köpek Balığı Formasyonu) Formasyon Kuralları
Köpek balığı formasyonunda diğer harmonik yapılardan olduğu gibi belirli fibonacci oranlarından dönüşler sağlanmalıdır. Bu dönüşlerin bazen esneklik gösterdiğini yani bir alt fibonacci değerinden döndüğünü görebiliriz. Burada önemli olan belirtilen fibonacci aralıklarından dönüş sağlanmasıdır.
Formasyonlar beş noktadan oluşur. Bu noktalar X, A, B, C, ve D noktalarıdır. Formasyonlar X noktası ile başlar, D noktası ile son bulur. D noktasından sonra TP yani kar alma noktaları C-D noktalarından fibonacci çekilerek belirlenir ve bu seviyelerde kripto para satışı yapılır.
Shark formasyonu kuralları;
1)B noktası A-X ‘den fibonacci çekilerek bulunur. 0,238 ile 0,886 fbonacci seviyeleri arasında olması gerekiyor.
Bizim örneğimizde B noktası, A-X fibonaccinin 0,5 ve 0,382 değerleri arasında yer almış. Buda bize bu yapının Köpekbalığı formasyonu olabileceğine bir işarettir.
2) C noktası, A-B’dan fibonacci çekilerek bulunur. 1,13 ve 1,618 oranları arasında oluşması gerekiyor. Ayrıca C noktası çok az görünse de 2 fibonacci seviyesine sarkabilir.
Aynı örnekte A-B fibonacci çektiğimizde C noktasının 1,13 ile 1,27 fibonacci oranları arasında olduğunu görüyoruz. Shark formasyonumuz daha belirgin bir yapıya gelmeye başlıyor.
3)D noktası X-C ‘den fibonacci çekilerek bulunur. 1,13 ile 1,27 fibonacci oranları arasında olması gerekiyor. Bazen 1,41 seviyelerine ve 1,13 u tam değerek düşüşe geçebilir .
Örneğimizde X-C fibonacci çekildiğinde D noktamız 1,13 ile 1,27 noktasından dönüş yapmıştır. Buda bize artık formasyonun kesinlikle Shark formasyonu yada Köpekbalığı formasyonu olduğunu teyit etmiştir. Bu noktadan sonra TP yani kar alacağımız fibonacci değerlerini tespit edeceğiz.
4)TP noktası yada kar alma noktalarını belirlerken C-D noktalarından fibonacci çekmemiz gerekiyor. Çekilen fibonaccide 0.382 ve 0.618 oranlarında kar almamız gerekiyor.
Ayrıca ek bilgi yer vermek istiyoruz. D noktası, X noktasının üstünde konumlanmış gerekiyor. Bunun nedeni ikili dip veya ters dip formasyonları ortaya çıkabilir bunlara dikkat etmeliyiz. Bu örnegimizde bearish sharp formasyonu uyguladık. Bullish shark formasyonu tam tersi olacaktır.
Son olarak ortaya çıkan Köpekbalığı formasyonu, Köpek balığının dişlerine benzeyecektir. Uzunluğu yada geometrik olarak tam benzemeye durumlarına takılmayın. Çünkü bizim için önemli olan oranların tutmasıdır. Oranlar tutuyorsa güvenle takip edip işlem yapabil
Köpekbalığı Formasyonlarında Tuzaklar
Formasyonun gerçekleşmesi için gerekli fibonacci oranları sağlanması gerekiyor. Fakat bu oranlarda bazen sapmalar olabilir. Bu noktada ani karar vermek sizleri sıkıntıya ve para kaybetmesine neden olabilir. Kripto para teknik analiz yaparken sabır çok önemli bir unsurdur. X ve A noktalarının oranları tutması formasyonun ne olduğunu bizlere göstermez. C noktasının da oranı tutması gerekiyor. Kripto para balinaları, yatırımcıların sabırsız olduklarını biliyor ve buna göre grafiğe yön veriyor. Bu nedenle yatırımcılar sabırlı olması tuzağa düşmemesinde en önemli faktör oluyor.
Köpekbalığı harmonik formasyonunda bazı tuzaklar, yatırımcıların gözünden kaçabiliyor. En bariz noktası C noktasının tamamlanmadan kripto paraya giriş yapılmasıdır. Burada C noktası tamamlanmasını için gittikçe aşağıya düşen bir grafik ortaya çıkabilir. Bu nedenle 1,618 fibonacci oranına değen ve oradan yukarıya gideceğini düşünen yatırımcılar, balinaların tuzağına düşerek alış yaparlar ve kaybetmeye başlarlar. Bu sebeple C noktasının tam oluşmasını ve dönüşün gerçekleşmesini beklemelisiniz. Diğer bir tuzak ise örneğimizde bulunan TP noktalarında fibonacci oranlarındaki dönüştür. Bu noktalarda aniden dönüş olacağı düşüncesine kapılan yatırımcılara tavsiyemiz bir miktar satış yaptıktan sonra ikinci TP noktasını beklemeleridir. Kripto para teknik analizlerde yatırımcı psikolojisinin önemi aşırı derecede önem atfetmektedir. Bu nedenle psikolojinizi bozmadan sabırla beklemeniz gerekiyor.
Shark Formasyonu Stratejisi
Kripto Para Teknik analiz shark formasyonu kurallarını öğrendiğimize göre artık al sat stratejisini uygulamamız gerekiyor. Yatırımlar arasında al sat stratejisinin genel kabulü C noktası oluşturan sonra vadeli işlemlerden örneğimize uygun olması adına long pozisyonda işleme girilip D noktası oluştuğunda işlemi kapatmaktır. D noktasından sonra short işleme girilip TP noktaları olan 0.382 ve 0.618 fibonacci oranlarında satış yapmaktır. Genel kabul bu şekildedir. Fakat yeni yatırımcılar bazen B noktasında short işlem açarak C noktasında satış yapmayı deniyor. Bu çok riskli bir işlemdir ve para kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle kripto para teknik analizlerde Kullanılan Shark Pattern, C noktası oluşmadan işleme girilmesi çok risklidir.