• Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim
Pazartesi, Mayıs 16, 2022
Coinoloji.com
  • Anasayfa
  • Kripto Para Haberleri
    • Bitcoin Haberleri
    • Altcoin Haberleri
  • Blockchain
  • NFT
  • Kripto Sözlük
  • Kripto Para Borsası
  • Coin Dönüştürücü
    • Coin Karşılaştırma
    • X Param ile Ne Kadar Y Coin Alırım?
    • Kripto Para Al Sat
    • Döviz Çevirici
  • Kriptoloji
Sonuç yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Coinoloji.com

Blockchain teknolojisi nedir? Ne işe yarar?

Editör Paylaşan: Editör
9 Ocak 2022
- Kriptoloji
Okuma Süresi: 10 Dk
A A
0
blockchain nedir?

Blockchain Nedir?

0
Paylaşım
22
Görüntüleme
FacebookTwitterPinterestWhatsApp

Blockchain Nedir?

Kripto para alım satım işlemi yapan kullanıcılar, bu işlemleri yaparken kullanılan Blockchain teknolojisi hakkında birtakım araştırmalar yapmaktadır. Kullanıcılar özellikle Blockchain nedir sorusunun cevabını merak etmektedir. Blockchain kelimesinin Türkçe karşılığı “blok zinciri” olarak karşımıza çıkmaktadır.

Blok zincirlerinden oluşan bu sistem, kripto paralar gibi hiçbir merkezi otoriteye bağlı değildir. Dağınık yapıda bir veri tabanı sistemi olarak şifrelenmiş işlemlerin takip edilme sürecinde kolaylık sağlamaktadır. Bu sistemin en büyük özelliği ise üzerinde değişiklik yapılmasına engel olmasıdır.

Yani tüm verileri tek bir data üzerinde toplamak yerine birden fazla farklı cihaza dağıtmaktadır. Bu şekilde olası cihaz veya bilgisayar saldırılarının önüne geçmekte ve verilere dışarıdan müdahaleyi engellemektedir. Kripto para gibi değerli görülen her şey Blockchain ağında izlenebilir.

Ağa üye olan kullanıcılar, paylaşılan tüm verileri görebilir fakat üzerinde değişiklik yapamaz. Blockchain sistemi için üzerinde hiçbir şekilde değişiklik yapılamayan kayıt defteridir diyebiliriz. Tüm bilgileri şeffaf olarak gösteren sistem, kullanıcıların gözünde güvenilir kabul edilmektedir. Ayrıca tüm cihazlar üzerinden blok zincirler ağındaki verilere kolay bir şekilde erişim sağlanabilmektedir.

Blockchain Ne İşe Yarar?

Para transferlerinde ve verilerin güvenli bir şekilde saklanmasında en etkili sistem Blockchain sistemidir. Birçok kullanıcı Blockchain ne işe yarar sorusunun cevabını aramaktadır. Kripto paraların hayatımıza hızla girmesi ile birlikte hepimiz Blockchain kelimesini daha fazla duyar olduk.

Bu sistemin aslında 25 seneden fazladır kullanıldığını belirtmek isteriz. Verileri şifrelemek ve güven altında tutmak için kullanılan bu sistem, blok zinciri diye tabir edilen zincirlerden meydana gelmektedir. Sanal ortamda bilgilerin çalınması, kopyalanması veya veriler üzerinde değişiklik yapılması gibi durumlar sık sık yaşanmaktadır.

Bu olumsuz durumların yaşanmaması için Blockchain sistemi kullanılmaktadır. Dijital büyük bir kayıt defteri olarak nitelendirilen bu sistem sayesinde hiçbir veri üzerinde değişiklik yapılamaz, çalınamaz veya kopyalanamaz. Bu yüzden kripto para transferleri güvenli bir şekilde yapılmaktadır.

Herhangi bir veri üzerinde değişiklik yapılabilmesi için diğer blok zincirlerinden onay alınması gerekmektedir. Onay mekanizması devreye girdiğinden verilerin üzerinde değişiklik yapmak son derece zor olmaktadır. Bu durumda haliyle verilerin güvende olmasını sağlamaktadır.

blockchain nedir?

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blockchain nasıl çalışır sorusunun cevabını merak eden kullanıcılar olabilir. Bu sorunun cevabını yazımızın içerisinde bulabilirsiniz. Blockchain sistemi tek bir merkezi sisteme sahip olmadığından tüm bilgisayar veya cihazlar üzerinden blok ağında yer alan verilere ulaşım izni vermektedir.

Verilere ulaşmanın yanı sıra blok ağı üzerinde yapılan işlemlerin kimlere ait olduğu veya ne zaman yapıldığı gibi bilgilere de erişim sağlamak mümkündür. İşlemler yani veriler üzerinde değişiklik yapılmasına izin vermeyen sistemde, olası bir değişiklik yapıldığında yeni bir kayıt eklenmektedir. Bu şekilde hangi işlemin yanlış hangi işlemin doğru olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Blockchain sisteminde kullanıcılar, kullanıcı adı veya rumuz gibi bilgiler kullanmaz. Bunlar yerine bütün ağların tanıdığı kimlik numarası oluşturulur. Bu kimlik numarası ile ağ üzerinde işlemlerini kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirler. Blockchain sistemi üzerinden yapılan para transferleri, bankalar arası yapılan para transferlerine nazaran daha düşük maliyetlidir.

Kripto para transferi yapabilmeniz için öncelikle sanal cüzdan oluşturmanız gerekmektedir. Bu sanal cüzdan üzerinden başlattığınız gönderme işlemi Blockchain ağına işlenmektedir. Sonrasında da içerisinde cüzdan adresiniz, alıcının cüzdan adresi ve miktarı belirten bir ID yani Transaction kodu oluşmaktadır. Bu kod sayesinde para transferi gönderilerinize dair tüm ayrıntıları görebilmeniz mümkündür.

Blockchain Nerelerde Kullanılır?

Blockchain sistemi birbirinden farklı birçok alanda ve sektörde kullanılmaktadır. Kullanıcılar Blockchain nerelerde kullanılır sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu sistemin başlıca kullanıldığı alanları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  •  Enerji Sektörü
  •  Kamu Sektörü
  •  Gıda Sektörü
  •  Sağlık Sektörü
  •  Finans Sektörü
  •  Politika Sektörü
  •  Hukuk Sektörü
  •  Yardım Kuruluşları gibi birçok sektörde kullanımı başlamıştır.

Blockchain sistemi daha çok herkesin de bildiği gibi kripto para birimlerinde kullanılmaktadır. Teknoloji alanındaki gelişmeler devam ettikçe bu sistemin daha birçok projede yer alacağını ön görebiliriz. Çünkü bu sistem hem anonim bir yapıya sahip hem de merkezi bir otoriteye bağlı olmadan çalışmaktadır. Bu yüzden de sistem üzerinde yapılan tüm işlemler, üst seviyede korunmaktadır.

Blockchain Özellikleri Nelerdir?

Blockchain sistemi hakkında verdiğimiz bilgiler dışında sistemin temel özelliklerini merak eden kullanıcılar olabilir. Blockchain özellikleri arasında ilk sırada merkezi olmayan bir yapıya sahip olması gelmektedir. Diğer özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  •  Blockchain sistemi dağınık bir yapıya sahiptir. Yani herhangi bir kurum, kişi veya kuruluş tarafından yönetilmemektedir.
  •  Blok zinciri üzerine kaydedilen veriler üzerinde hiçbir şekilde değişiklik veya düzenleme yapılamamaktadır. Herhangi bir siber saldırı, veri kopyalama veya çalma gibi bir durum olsa dahi veriler yerinde durmaktadır. Yani veriler hiçbir şekilde silinmemektedir.
  •  Blockchain sistemi son derece güvenlidir. Veriler dağınık bir şekilde birden fazla cihazda depolandığı için siber saldırı başarısı neredeyse sıfırın altındadır. Bu özelliği kullanıcıların da güven duymasını sağlamaktadır.
  •  Blockchain sisteminde verilere tüm kullanıcılar erişim sağlayabilmektedir. Ağ üzerinde yapılan tüm işlemleri kullanıcılar denetleyebilir. Bu durum tabi ki işlemler için geçerlidir. Kişisel bilgileriniz kripto grafik şifreler ile korunmaktadır.
  •  Blockchain sisteminde yaptığınız işlemlere çok cüzi ücretler ödersiniz.
  •  Sistemde yapılan tüm para transferleri çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Hatta işlemler saniyeler içerisinde yapılabilmektedir.

blockchain nerelerde kullanılır?

Blockchain Avantajları Nelerdir?

Blockchain avantajları arasında ilk sırada herhangi bir kişiye veya merkezi otoriteye bağlı olmaması gelmektedir. Yani Tamamen anonim bir şekilde çalışmaktadır. Sistemde yapılan tüm işlemler güvenli, hızlı ve uygun işlem ücretleri ödenerek gerçekleşmektedir. Blockchain sisteminde yapılan tüm işlemler, kullanıcılar tarafından kontrol edilebilmektedir.

Bu durum sistem üzerinde yapılabilecek herhangi bir olası müdahalenin de önüne geçmektedir. Blockchain ağı ile ilgili tüm verilerin dağınık bir şekilde birden fazla cihaza gönderilmesi, dışarıdan gelebilecek siber saldırılarını önemli ölçüde engellemektedir. Sistem otomatik olarak çalıştığı için hata ihtimali oldukça düşüktür. Veriler ile ilgili kullanıcılara şeffaf ve açık olması da önemli avantajları arasında yer almaktadır.

Etiketler: Blockchainnasılnedir
Önceki Gönderi

Kripto Para Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Sonraki Gönderi

Bitcoin Nedir? Nasıl Alınır ve Satılır?

Editör

Editör

Coinoloji.com sitesindeki yazılar yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para birimleri ve Bitcoinlerin içerdiği yüksek riskleri göz önünde bulundurunuz. Yatırım yapmadan önce yeterli araştırmaları yaptığınızdan emin olunuz. Bitcoin ve kripto para birimi yatırımları ile paranızı kaybedebileceğinizi unutmayınız. Yatırım işlemleriniz ile meydana gelebilecek her türlü kayıp sorumluluğu size aittir.

Benzer Haberler

white paper nedir?

White Paper Nedir?

Paylaşan: Coin Uzmanı
16 Mayıs 2022
0
1

White Paper kripto piyasaları için önemli kavramlardan birisi olarak karşılık buluyor. Özellikle Bitcoin için White Paper önemli bir kavram olarak öne çıkıyor. Kısacası bir kişi...

kripto piyasasında balina nedir?

Kripto Piyasasında Balina Nedir?

Paylaşan: Coin Uzmanı
15 Mayıs 2022
0
3

Kripto piyasasında balina kavramı sık duyulan ve önemli bir kavram olarak öne çıkar. Genel olarak bu kavrama küçük yatırımcılar biraz korku ile yaklaşıyor. Adeta gerçekte...

kripto piyasasında teknik analiz nedir?

Kripto Piyasasında Teknik Analiz Nedir?

Paylaşan: Coin Uzmanı
15 Mayıs 2022
0
1

Kripto piyasasında teknik analiz sık kullanılan kavramlar arasındadır. Temel olarak geçmişte kalan fiyatların aksiyon ve hacim verilerine bağlı olarak gelecekteki piyasa hareketlerini tahmin etmeyi amaçlayan...

stablecoin nedir?

StableCoin Nedir?

Paylaşan: Coin Uzmanı
14 Mayıs 2022
0
0

StableCoin nedir sorusu kripto piyasalarında olanlar için önemli sorulardan birisidir. Kripto paralar yapıları gereğince çeşitli farklılıklara sahiptir. StableCoinler alışılmış kriptolara göre değişkenlik taşır. Aralarındaki temel...

Daha Fazla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin

Haber Bülteni

Coinoloji.com

Kripto para dünyasında olan tüm gelişmeleri yakından takip eder ve en hızlı şekilde güncel ve doğru bilgileri sizlerle paylaşmak için en iyi şekilde çaba sarf etmektedir.

Kategoriler

  • Altcoin Haberleri
  • Bitcoin Haberleri
  • Blockchain
  • Kripto Para Haberleri
  • Kriptoloji
  • NFT

Sosyal Bağlantılar

DMCA.com Protection Status

Bülten Aboneliği

Risk Açıklaması: Kripto paralarla ve/veya finansal araçlarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleyici kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir. Kripto paralar veya diğer finansal araçlar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz. Coinoloji.com sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler ve kripto para fiyatları üçüncü taraf veri sağlayıcıları tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Coinoloji.com veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Coinoloji.com reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize Coinoloji.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla yapılmaktadır. Bu yüzden, Coinoloji.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Coinoloji.com onayından bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler kullanıcı sorumluluğundadır.

  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Hakkımızda
  • Künye
  • İletişim

© 2022 Tüm haklarımız saklıdır.
Coinoloji

  • Kripto Para Haberleri
  • Bitcoin Haberleri
  • Altcoin Haberleri
  • Blockchain
  • NFT
  • Kripto Para Borsası
  • Kripto Sözlük
  • Coin Dönüştürücü
    • Coin Karşılaştırma
    • X Param ile Ne Kadar Y Coin Alırım?
    • Kripto Para Al Sat
    • Döviz Çevirici
  • Kriptoloji

© 2022 Tüm haklarımız saklıdır. Coinoloji

bitcoin
Bitcoin (BTC) 453.452.83 ₺ 3.05%
ethereum
Ethereum (ETH) 30.826.53 ₺ 4.39%
tether
Tether (USDT) 15.47 ₺ 0.15%
binance-coin
BNB (BNB) 4.537.31 ₺ 2.78%
usd-coin
USD Coin (USDC) 15.51 ₺ 0.06%
xrp
XRP (XRP) 6.43 ₺ 3.23%
terra-luna
Terra (LUNA) 0.002393 ₺ 38.66%
solana
Solana (SOL) 814.71 ₺ 2.93%
cardano
Cardano (ADA) 8.51 ₺ 1.52%
avalanche-2
Avalanche (AVAX) 498.76 ₺ 8.35%
polkadot
Polkadot (DOT) 161.76 ₺ 5.56%
binance-usd
Binance USD (BUSD) 15.50 ₺ 0.23%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) 1.34 ₺ 3.27%
terrausd
TerraUSD (UST) 1.01 ₺ 58.65%
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) 0.000183 ₺ 4.89%
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) 453.174.19 ₺ 3.10%
crypto-com-chain
Cronos (CRO) 2.90 ₺ 3.14%
matic-network
Polygon (MATIC) 10.30 ₺ 3.62%
dai
Dai (DAI) 15.50 ₺ 0.07%
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) 172.14 ₺ 3.03%
litecoin
Litecoin (LTC) 1.024.61 ₺ 3.38%
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) 30.273.58 ₺ 4.67%
near
NEAR Protocol (NEAR) 100.00 ₺ 3.48%
chainlink
Chainlink (LINK) 112.54 ₺ 4.63%
tron
TRON (TRX) 1.05 ₺ 1.39%
terra-virtua-kolect
Terra Virtua Kolect (TVK) 0.592806 ₺ 3.01%
fantom
Fantom (FTM) 5.21 ₺ 5.97%
neo
NEO (NEO) 157.43 ₺ 4.64%
Bu web sitesi çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek, çerezlerin kullanılmasına izin vermiş olursunuz. Detaylar için Gizlilik Politikamızı ziyaret edin.